Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

ΣΧΕΣΗ ΕΝΕΡΓΟΥ (P), ΦΑΙΝΟΜΕΝΗΣ (S) ΚΑΙ ΑΕΡΓΗΣ (Q ) ΙΣΧΥΟΣ

                    ΣΧΕΣΗ ΕΝΕΡΓΟΥ (P), ΦΑΙΝΟΜΕΝΗΣ (S) ΚΑΙ ΑΕΡΓΗΣ (Q ) ΙΣΧΥΟΣ

Υπάρχουν τρία είδη ισχύος:

Η ενεργός Ρ, η άεργος Q και η μιγαδική ή φαινόμενη ισχύς S. Ισχύει δε πάντα ότι S=P+Q. Οι γραμμές μεταφοράς της ΔΕΗ μπορούν να μεταφέρουν και ένα ορισμένο ποσό φαινόμενης ισχύος S. Οι συσκευές δεν αποτελούνται μόνο από απλές αντιστάσεις που υπακούουν στο νόμο του Ohm αλλά και από πηνία ή πυκνωτές. Όσες περιέχουν πηνία, λέμε ότι έχουν επαγωγικό χαρακτήρα και αυξάνουν τη γωνία φάσης φ. Αντίθετα, όσες περιέχουν πυκνωτές, έχουν χωρητικό χαρακτήρα και μειώνουν τη γωνία φάσης.
Επειδή το ρεύμα είναι υπεύθυνο για τις θερμικές απώλειές των αγωγών, η άεργος ισχύς αντισταθμίζεται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και από τη ΔΕΗ με αυτοματοποιημένες συστοιχίες-ζεύξεις πυκνωτών. Foto 2 Η άεργος ισχύς ονομάζεται έτσι διότι σε αντίθεση με την ενεργό ισχύ δεν μετατρέπεται σε έργο, αλλά αντανακλάται από τη συσκευή και επιστρέφει στο ηλεκτρικό δίκτυο με διαφορετική μορφή.

Επειδή το ρεύμα είναι υπεύθυνο για τις θερμικές απώλειές των αγωγών, η άεργος ισχύς αντισταθμίζεται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και από τη ΔΕΗ με αυτοματοποιημένες συστοιχίες-ζεύξεις πυκνωτών

- Φαινόμενη ισχύς S
Η ηλεκτρική ενέργεια μετριέται σε κιλοβατώρες. Η ενέργεια που καταναλώνεται από μια συσκευή ανά μονάδα χρόνου (δευτερόλεπτο) ονομάζεται «φαινόμενη ισχύς» (S) και μετριέται σε κιλοβολταμπέρ.
Το σύνολο της ισχύος (φαινόμενη ή μιγαδική S) μιας συσκευής χωρίζεται σε δύο υποσύνολα: Την ενεργό ισχύ (Ρ) και την άεργο (Q).

– Ενεργός ισχύς (Ρ)
Η ενεργός ισχύς (Ρ), δηλαδή η ηλεκτρική ενέργεια ανά δευτερόλεπτο που παράγει πραγματικό έργο, μετριέται σε κιλοβάτ (kW).Με τον όρο «πραγματικό έργο» εννοείται το σύνολο της ενέργειας που τελικά μετατρέπεται σε ωφέλιμο έργο.

– Άεργος ισχύς (Q)
Το δεύτερο υποσύνολο της φαινόμενης ισχύος ονομάζεται άεργος ισχύς (Q) και μετριέται σε κιλοβολταμπέρ ρεακτίφ (kVAr).Ονομάζεται άεργος ισχύς διότι σε αντίθεση με την ενεργό ισχύ δεν μετατρέπεται σε έργο, αλλά αντανακλάται από τη συσκευή και επιστρέφει στο ηλεκτρικό δίκτυο με διαφορετική μορφή. Σε αναλογία μπορεί κανείς να φανταστεί την πορεία μιας ηλιαχτίδας μέσα από ένα παράθυρο. Ένα ποσοστό της περνά από το παράθυρο και το υπόλοιπο αντανακλάται, αλλά έχει διαφορετική κατεύθυνση από την αρχική.
Συσκευές που δημιουργούν άεργο ισχύ είναι κυρίως αυτές με επαγωγική συμπεριφορά, δηλαδή αυτές που ενσωματώνουν πηνία, π.χ. κινητήρες, φωτιστικά φθορίου, μετασχηματιστές…
Η φαινόμενη ισχύς (S) είναι το γινόμενο της τάσης (V) και της έντασης (Ι). Συνεπώς η άεργος ισχύς (Q), παρόλο που δεν παράγει έργο, υπάρχει στους ηλεκτρικούς αγωγούς ως ένταση (ρεύμα). Επειδή το ρεύμα είναι υπεύθυνο για τις θερμικές απώλειες των αγωγών, η άεργος ισχύς αντισταθμίζεται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και από τη ΔΕΗ με αυτοματοποιημένες συστοιχίες-ζεύξεις πυκνωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου